Tänään haluaisin puhua Evžen Bočekin kirjasta Viimeinen aristokraatti. Kirjasarjan ensimmäinen osa Viimeinen aristokraatti oli julkaistu vuonna 2012, seuraava osa Aristokraatti kuumalähteessä ilmestyi vuonna 2013 ja Aristokraatti hevosen päällä julkaistiin vuonna 2016. Myöhemmin ilmestyi vielä Aristokraatti ja rikosaalto Kostkan linnassa vuonna 2018, ja viimeisin Aristokraatti kuninkaan hovissa tuli kauppojen hyllyille viime vuonna.
Fiktiivinen tarina kertoo kreivi František Antonínista ja hänen perheestään. Kreivi František on New Yorkissa asuva aatelissuvun jälkeläinen. Hän on tavallinen kirjallisuuden professori. Kommunistisen hallinnon kaaduttua hän lähtee Tšekoslovakiaan ottaakseen takaisin Kostka- linnan, jonka hän saa takaisin. Hänen perheeseen kuuluvat amerikkalainen vaimo Vivian, joka ei osaa sanaakaan tšekkiä ja tytär Marie (kolmas), joka kertoo tämän tarinan. He eivät kuitenkaan peri pelkästään Kostkan linnaa. Mukaan tulee myös henkilökunta. Heihin kuuluvat vanhoja aikoja rakastava kastellaani Josef, luulosairas puutarhuri Krása, jolle Marie heti antaa nimen Mr.Spock, sekä omalaatuinen kokki, rouva Tichá. Hänelle maistuu sangen usein itsensä valmistama pähkinäviina.
Marie kertoo heti alussa, että Kostkan linna oli alunperin 1200-luvulla rakennettu goottilainen linna. Sen rakensi ja nimesi ritari Mikuláš Kostka. Kaksi kuukautta valmistumisensa jälkeen Saksalaisen ritarikunnan ritarit valloittivat sen. Tämän jälkeen Marien mukaan sen valloitti jokainen ohikulkija vuorollaan. 1700-luvulla kantaisät rakensivat sen uudelleen. Linnasta tuli barokkilinna. Alkuperäisestä linnasta jäivät ainoastaan hautakappeli ja katakombit.
Kostkan perhe menetti linnan viisi kertaa, ja viisi kertaa he saivat sen takaisin. Ensin saksalaiset ritarit takavarikoivat sen. Seuraavat takavarikoijat olivat hussilaiset. Kolmantena sen takavarikoi Ferdinand II, joka antoi sen saksalaisille ritareille. Seuraavaksi sen otti haltuunsa Adolf Hitler. Hän antoi sen Heinrich Himmlerille, joka puolestaan antoi sen SS- joukoille. Viidennen takavarikon tekivät tietenkin kommunistit vuonna 1948. Vuonna 1996 perhe sai sen takaisin.
Lisäksi kirjoissa tapaamme asianajaja Bendan ja hänen tyttärensä Deniskan, jolla on lävistyksiä koko keho täynnä. Asianajaja Benda periaatteessa maksaa Kostkan perheelle, jotta Deniska saisi siellä asua. Sen lisäksi siellä pyörii neuvonantaja Milada, joka tuli heidän luokseen Orlíkin linnasta auttaakseen perhettä raha- ja liikeasioissa. Sitten sieltä löydetään myös koiria (Laďa ja Olin), hevosia, hanhia, lampaita ja yksi kissa, nimeltään Tsaaritar. Linnan elämään kuuluvat myös opastetut kierrokset ja joskus löytyy häiritsevä otsikko Tšekin “Seiska”-lehdestä.
Evžen Boček on historioitsija, kastellaani ja on nykyään yksi parhaimmista humoristisen proosan kirjailijoista.